Tekniska tips

Rekommenderad miljö

Systemkravet för Magentaprogrammen är Windows XP SP3 (Service Pack 3) eller senare inklusive Windows 10. Windows Vista eller senare rekommenderas, helst Windows 7, 8 eller 10.

För att få maximal driftsäkerhet bör man ha Windows 7 eller senare.

Windows Vista (med minst Service Pack 1) eller Windows XP (med Service Pack 3) fungerar också.

Man bör dessutom ha funktionen "Automatiska uppdateringar" aktiverad eller regelbundet uppdatera sina datorer via Windows Update.

Anm: Vilken Windowsversion och vilket servicepack man har kan man se genom att välja Start, Inställningar, Kontrollpanelen och dubbelklicka på System (I Vista och senare måste man vara beredd på att klicka på "Klassisk vy" för att se ikonen System, i XP heter det "Växla till klassiskt läge"). Man kan även högerklicka på "Den här datorn" och välja Egenskaper .

Det finns en tendens att enhetliga miljöer har den bästa driftsäkerheten, t.ex. idel Windows 7 och Windows 8 och Windows Vista-maskiner utan inblandning av datorer med Windows XP eller äldre Windowsversioner.

Antivirus, brandvägg och antispyware

Om man är ansluten till Internet bör man ha mjukvarubrandvägg och gärna även en hårdvarubrandvägg i form av t.ex. en router. Dessutom behöver man ett antivirusprogram och ett antispywareprogram.

Som antivirusprogram rekommenderas t.ex. Avast antivirus. En av fördelarna med detta antivirusprogram är att man kan ha betalversionen "Avast! Pro Antivirus" på jobbet och gratisversionen "Avast! Free Antivirus" hemma. Båda är mycket bra och finns på www.avast.com.

Om du har Windows XP Service Pack 2 eller senare fungerar det ofta alldeles utmärkt med Windows inbyggda brandvägg.

Som antispyware rekommenderas t.ex. Microsoft Windows Defender från www.microsoft.com (gå in under Downloads) som är gratis om man har en registrerad Windowslicens.