Gmail spärrar mindre säkra appar 30 maj 2022

Är du berörd?

Är du berörd? Skickar du fakturor, ordererkännanden och liknande från Magenta via Gmail?

Så här kan du kontrollera ifall du berörs: I Magenta Fakturering: Välj menyvalet E-post, Skicka e-post och gå till fliken Anslutning.

Kontrollera ifall ”Server för utgående e-post (SMTP)” anges som ”smtp.gmail.com”. I så fall är du berörd och måste vidta åtgärder om du vill skicka e-post från Magenta efter 30 maj 2022.

Så här skriver Google till sina Gmail-användare:

Mindre säkra appar och ditt Google-konto

För att skydda kontot kommer Google från och med den 30 maj 2022 inte längre att ha stöd för appar och enheter från tredje part som ber dig att logga in på Google-kontot med enbart användarnamn och lösenord. Vissa e-postprogram, som till exempel Outlook 2016 eller äldre, har mindre säker åtkomst till din Gmail. Byt till Office 365, Outlook 2019 (eller senare) eller något annat e-postprogram där du kan använda Logga in med Google.

Varför påverkas Magenta Fakturering av detta?

Magenta Fakturering är en sådan ”mindre säker app” som inte längre kommer kunna skicka mejl via Gmail.

Google har i en rad steg gjort skärpningar i säkerheten och i hur externa program som t.ex. Magenta kan skicka e-post via användarnas Gmail-konton. Dessa skärpningar har fram tills nu varit befogade och lett till en mycket säker e-postkommunikationen. (Magenta använder sig av SSL-kryptering när det kopplar upp sig mot Gmail:s e-postservrar, en metod som allmänt anses mycket säker.)

Från 30 maj 2022 stänger Google denna möjlighet och hindrar ”mindre säkra appar” som Magenta att skicka e-post via Gmails e-postservrar.

Magentas rekommendationer

Avsändarmejl och mejlkonto från samma domän

Innan man tittar på en annan lösning är det viktigt att veta att den e-post man anger som avsändare måste vara knuten till ett konto från samma domän för att inte fastna i mottagarnas spam-filter.

Exempel:

Vår e-post (i Arkiv, Företagsuppgifter): info@mindoman.se

Konto-ID/Kontonamn/Användarnamn (under fliken Anslutning): karl.p@mindoman.se

=> OK, avsändare och avsändarkonto tillhör samma domän (mindoman.se)

Exempel:

Vår e-post (i Arkiv, Företagsuppgifter): info@mindoman.se

Konto-ID/Kontonamn/Användarnamn (under fliken Anslutning): karl.p@tele2.se

=> EJ OK, avsändare och avsändarkonto tillhör olika domäner. Mejlen man skickar löper stor risk att fastna i mottagarnas spam-filter.

Exempel webbhotellet Loopia

Ifall man har egen domän som ligger på något av marknadens webbhotell är bästa lösningen att skicka via detta konto. Om man inte redan har en egen domän kan webbhotellet hjälpa en att skaffa en egen domän i samband med att man blir webbhotellskund. För Loopia kan det se ut så här (det finns många andra bra webbhotell):

Exempel:

Vår e-post (i Arkiv, Företagsuppgifter): info@mindoman.se

Server för utgående e-post (SMTP): mailcluster.loopia.se

Konto-ID/Kontonamn/Användarnamn (under fliken Anslutning): karl.p@mindoman.se

Lösenord: ******* Port (SMTP) 587

Kryss i Servern kräver säker anslutning (SSL). SSL-metod: SSL via STARTTLS

=> OK, avsändare och avsändarkonto tillhör samma domän (mindoman.se). Kryptering används.

Nödlösning – rekommenderas ej

Ifall du inte hinner lösa detta före 30 maj 2022 blir nödlösningen att skicka t.ex. PDF-fakturorna manuellt via ditt vanliga e-postprogram.

Alternativ 1)

Vid utskrift: Istället för ”Skriv ut som PDF och e-posta”, välj ”Skriv ut som PDF-fil”.

PDF-filen hamnar i mappen C:\MagentaPDF (ifall du inte har angivit annan sökväg i Arkiv, Skrivarinställningar under fliken PDF-dokument).

PDF-fakturan kan du sedan e-posta ifrån ditt vanliga e-postprogram som en bilaga du bläddrar upp från MagentaPDF-mappen ”C:\MagentaPDF”.

Alternativ 2)

Vid utskrift: Istället för ”Skriv ut som PDF och e-posta”, välj ”Skriv ut och öppna PDF-fil”.

PDF-filen öppnas då i din PDF-läsare om du har en sådan installerad. I t.ex. PDF-läsaren Acrobat Reader: leta efter den lilla kuvert-symbolen uppe till höger och klicka på den för att få PDF-filen att gå vidare till ditt epostprogram.