Tekniska tips

Rekommenderad miljö

Systemkravet för Magentaprogrammen är Windows Vista eller senare inklusive Windows 11.

För att få maximal driftsäkerhet bör man ha Windows 7 eller senare.

Man bör dessutom ha funktionen "Automatiska uppdateringar" aktiverad eller regelbundet uppdatera sina datorer via Windows Update.

Anm: Vilken Windowsversion och vilket servicepack man har kan man se genom att välja Start, Inställningar, Kontrollpanelen och dubbelklicka på System (måste man vara beredd på att klicka på "Visa efter" = "Stora ikoner" för att se ikonen System). Man kan även högerklicka på "Den här datorn" och välja Egenskaper .

Det finns en tendens att enhetliga miljöer har den bästa driftsäkerheten, t.ex. idel Windows 7, Windows 8, Windows 10 eller Windows 11-maskiner och utan inblandning av äldre Windowsversioner.

Antivirus, brandvägg och antispyware

Om man är ansluten till Internet bör man ha mjukvarubrandvägg och gärna även en hårdvarubrandvägg i form av t.ex. en router. Dessutom behöver man ett antivirusprogram och ett antispywareprogram.

Som antivirusprogram rekommenderas t.ex. Avast antivirus. En av fördelarna med detta antivirusprogram är att man kan ha betalversionen "Avast! Pro Antivirus" på jobbet och gratisversionen "Avast! Free Antivirus" hemma. Båda är mycket bra och finns på www.avast.com.

Som bandvägg fungerar det ofta alldeles utmärkt med Windows inbyggda brandvägg.

Som antispyware rekommenderas t.ex. Microsoft Windows Defender från www.microsoft.com (gå in under Downloads) som är gratis om man har en registrerad Windowslicens.